Što su mange, anime i cosplayeri?

Na ova pitanja svaki pravi zaljubljenik u japansku pop kulturu zasigurno zna odgovor. No, za one manje upućene evo kratkog pregleda ovih pojmova.

Manga je japanska riječ za strip.
Sam pojam se sastoji od riječi 'man' koja bi se približno mogla prevesti kao: uzbudljiv, hirovit; i 'ga' što znači slika. Prve mange pojavljuju se u Japanu još u 18. stoljeću kada su bile tiskane na drvenim pločicama, no vrhunac svoje popularnosti doživljavaju nakon Drugog svjetskog rata.

Tada se pojavljuju veliki crtači mangi poput Machico Hasegawa i Osamu Tezuka, kojeg nazivaju i ocem moderne mange. Upravo on prvi koristi danas prepoznatljive karakteristike mangi poput velikih očiju.


Mange su uglavnom crtane u crno-bijelom stilu, omoti su im obojani, te katkad i prvih ili zadnjih nekoliko stranica, a rijetke su potpuno u boji. Osim što se ističu po karakterističnom prikazu likova sa specifičnom kosom, oblikom lica i ogromnim očima, mange se od zapadnjačkih stripova razlikuju i po sadržaju. Vrlo često se u njima može vidjeti prikaz sasvim običnih ljudi sa svakodnevnim problemima, ali sa skrivenim dijelom života koji ih čini posebnima.

Mange u japanskoj kulturi imaju puno veći utjecaj nego na zapadu. Čitane su u svim dobnim skupinama i svim društvenim slojevima. Zanimljiv običaj u Japanu je da se pročitana manga ostavlja u vlaku ili podzemnoj željeznici kako bi pronašla put do drugog čitatelja. Jedne od najpoznatijih mangi popularne diljem svijeta su DeathNote, Naruto, Bleach.

Anime je izraz za animirani film ili seriju iz Japana. Većina anime uradaka nastaje prema najpopularnijim i najprodavanijim mangama. I ovdje su opet karakteristični likovi s velikim očima i prenaglašenim izrazima lica, a sama radnja je uglavnom ozbiljnijeg karaktera te nije isključivo namijenjena djeci.


Prvi službeni anime je Astroboy, koji je emitiran još 1963., a najpoznatiji Avanture male Chihiro (Spirited Away) koji je 2001. osvojio Oscara za najbolji animirani film. Prije 30-ak godina anime su se počele probijati i izvan Japana, te su sada popularne diljem svijeta. U hrvatskoj je anime postao popularan tek nakon 2000. godine kada su domaće TV postaje počele prikazivati Pokemone, Zmajevu kuglu i Mjesečevu ratnicu, a u kinima se upravo te godine pojavio film Princeza Mononoke.


Cosplay je japanski trend koji je počeo tijekom devedesetih godina i odnosi se na kostimiranje u određenog lika iz mange, animea, video igre ili filma. Pojam cosplay skovao je 1983. Nobuyuki Takahashi, utemeljitelj japanske izdavačke tvrtke Studio Hard. U današnje vrijeme cosplay je svjetski popularan fenomen, a razvitkom interneta i društvenih mreža stvaraju se čitave online zajednice cosplayera. Sudionici cosplaya kroz kostime i glumu pokušavaju što vjernije odglumiti ulogu, a  takvo kostimiranje najčešće se povezuje sa raznim konvencijama i drugim tematskim okupljanjima.



Ukoliko smo Vas zainteresirali i volite putovati, proučite kartu nekih vrlo popularnih Cosplay festivala u inozemstvu, koji će se održati u bliskoj budućnosti!



Izvori fotografija: Scaggs LifeWords Of Confession i Naruto
26.10.2013.

Broj posjetitelja

@ Skelin, Marochini, Suša, Lanović & Tvrdeić. Pokreće Blogger.