Kocka koja život znači

Cijeli naš život je rješavanje zagonetki, rekao je Erno Rubik. Ovaj mađarski kipar i profesor arhitekture ime je koje se krije iza izuma jedne od najpoznatijih igračaka na svijetu, ako je uopće možemo nazvati igračkom.

Rubikovu kocku, prvobitno nazvanu ˝Čarobnom kockom˝, osmislio je 1974. godine, a  80-ih godina doživjela je nezapamćen svjetski uspjeh. U izvornoj verziji, svaka od 6 strana kocke ima 9 kvadratića - bijele, crvene, narančaste, žute, plave i zelene boje, koje treba složiti tako da svaka strana bude jednobojna.


Prema izračunima matematičara postoji oko 43 trilijuna mogućih kombinacija za rješavanje. 

Unatoč tome, kocku je moguće složiti u ispod 30 poteza. I kako bi mnogi rekli - frustracija može početi! :)

Prvo natjecanje u slaganju Rubikove kocke organizirala je Guinessova knjiga rekorda još 1981. godine. Najbrže vrijeme bilo je 38 sekundi. Kako su godine prolazile vrijeme potrebno za ovaj pothvat sve se više smanjivalo, a slaganje ove naizgled neukrotive kockice prometnulo u pravi sport! 

Danas se pišu čak i priručnici na ovu temu, a YouTube je prepun videa koji objašnjavaju kako u nekoliko poteza posložiti te šarene kvadratiće. Klubovi obožavatelja rašireni su diljem svijeta, a čak i kod nas postoje Rubik entuzijasti pa tako klikom ovdje možete saznati sve od toga kako složiti kocku pa do toga gdje je kod nas kupiti.

Od 2003. udruga World Cube Association na svjetskoj razini organizira natjecanja u slaganju kocke. Ove godine pobjednik je Nizozemac Mats Vakl koji je ujedno postavio i novi svjetski rekord s 5,55 sekundi!

Naravno da smo se i mi odlučili okušati u ovom mozganju i zavrtiti prstićima.

Boje redakcije Van Okvira brani naša reporterka - saznajte koliko nam je trebalo da dovedemo u red ovu neposlušnu kockicu!


20. 11. 2013.

Broj posjetitelja

@ Skelin, Marochini, Suša, Lanović & Tvrdeić. Pokreće Blogger.