Moj vrtni patuljak putuje više od mene...

Vaš vrtni patuljak posjećuje Rim, Pariz, London i ostale svjetske metropole, šalje vam razglednice, a vi sjedite kod kuće i pitate se "di je puklo"?

Ne, niste poludjeli, vaš vrtni patuljak postao je dio globalne šale koja uključuje oslobađanje vrtnih patuljaka od njihovih vlasnika, "zlih tlačitelja", te vraćanje tih keramičkih mališana u "divljinu" ili, u ovom slučaju, na putovanje njihovih keramičkih života.


Mama voli te Bilbo!

Sve je počelo osamdesetih godina nemilim događajem u predgrađu Sydneyja, kada je uznemirena vlasnica otkrila nestanak svog vrtnog ljubimca.Na mjestu događaja pronađena je poruka: "Draga mama, nisam više mogao podnijeti ovu usamljenost. Otišao sam vidjeti svijet. Ne brini, vraćam se uskoro. Voli te Bilbo XXX".

Bilbov odlazak pokrenuo je globalni trend "gnominga" i frontu osloboditelja vrtnih patuljaka. Nadamo se samo da se kući nije vratio s prstenom! Fronta za oslobađanje vrtnih patuljaka grupa je individualaca koji zagovaraju slobodu ovih keramičkih mališa sa smiješnim kapama.

Prema narodnoj predaji vrtni patuljci preko noći ožive i pomažu pri radovima u vrtu, a njihov čarobni dodir potiče bujan rast bilja. Spomenute grupe na satiričan način bore se protiv njihova "prisilnog rada" tako što  šalju peticije za oslobađanje njihovim vlasnicima, pa čak i vladama.



Za sve je kriva Amelie!

Gnoming je zauzeo svoje mjesto i u popularnoj kulturi, a za sve je kriva Amelie. Istoimeni film popularizirao je ovu varijaciju borbe za oslobođenje vrtnih patuljaka. Glavna protagonistica filma pokušava probuditi avanturistički duh svoga oca ukravši mu vrtnog patuljka kojeg pošalje na put oko svijeta. Nakon Amelie vrtni patuljak postaje sinonim za putovanje.

Putnička agencija Travelocity uzela je vrtnog patuljka kao zaštitno lice svoje reklamne kampanje i snimila seriju virala na kojima se patuljak nalazi na egzotičnim lokacijama po čitavom svijetu.




Za kraj, kad si već ne možemo priuštiti putovanje neka barem idu naši vrtni patuljci...

Izvori slika: AwesomeOff, Pinimg

20. 11. 2013.

Broj posjetitelja

@ Skelin, Marochini, Suša, Lanović & Tvrdeić. Pokreće Blogger.