Napad vilama i sjemenkama

Guerrilla (gerilsko) vrtlarenje je još jedan u nizu neobičnih hobija koji bi mogao zainteresirati one malo hrabrije. Naime, iako se čini da je gerilsko vrtlarenje nastalo pod sunčanim nebom Dalmacije, ovdje ne mislimo na sadnju vinove loze na susjedovom vinogradu tijekom spora oko vlasništva. Ovaj hobi, je stasao nešto dalje, u New Yorku, a glavni su mu neprijatelji zanemarivanje prirode i nedostatak zelenih površina.

U suvremenom obliku gerilsko vrtlarenje potaknula je Newyorčanka Liz Christy i njezina, i danas aktivna grupa, Green Guerrillas. Kao posljedica ondašnje krize, mnoge su zgrade u New Yorku ostale prazne, a parcele zapuštene. Christy se protiv toga odlučila boriti bacanjem bomba, ironično napravljenim od kondoma, koji su bili ispunjeni sjemenkama lokalnog divljeg bilja.

Ova inicijativa rezultirala je prvim velikim uspjehom, stvaranjem gradskog vrta Bowery Houston Farm and Garden. Ideja se proširila poput virusa, pa su ljudi počeli zasađivati napuštena zemljišta diljem New Yorka, ali i svijeta.



Parodija poznatog norveškog dvojca Ylvis, gdje prikazuju nešto ekstremniju verziju gerilskog vrtlarenja. 

Glavna su pravila gerilskog vrtlarenja da se sadi ondje gdje je zapušteno i tako pretvori urbanu pustopoljinu u hortikulturalni raj. Najčešće se radi pod okriljem noći, jer je u većini zemalja gerilsko vrtlarenje kriminalno djelo. Sjemenke se sade po napuštenim poljima, zemljištima ili na pukotinama u asfaltu.

Poznati gerilski vrtlar, Richard Reynolds iz Londona, autor je praktičnog priručnika „On Guerrilla Gardening: A Handbook for Gardening Without Boundaries“. - Zemlja je ograničen resurs, pa ipak mnoga područja su sasvim neiskorištena. To mi se čini suludim. A ako se vlasti žele suprotstaviti toj logici, tada ćemo se boriti s njima, ali mirno, pokazujući im što možemo postići s biljkama“, objašnjava Reynolds.

U Hrvatskoj, gerilsko vrtlarenje još čeka prave entuzijaste. Našu, nešto plahiju verziju (ako ne računamo onu iz Dalmacije),  „Lisnati odred“ čine dvije entuzijastice Maja Subotić i Marina Andrijašević, koje su zaslužne za Seedbombs. Seedbombs su bombice od gline u kojima su zapravo zameci budućih biljaka.



 Treba ih samo katapultirati u vanjski svijet, u pukotine asfaltnih ploča u gradu, rupe u kanalizaciji, u bilo kakav centimetar zemlje koji viri negdje iz popločenih trgova i ulica. Jednom ugniježđena, tamo će dočekati prvu jaču kišu, glina će se rastopiti, sjeme osloboditi i za mjesec-dva listići i cvjetovi zašarenit će taj gradski kutak – objašnjavaju iz Lisnatog odreda.

Izvor slike: Lisnati odred
15. 11. 2013.

Broj posjetitelja

@ Skelin, Marochini, Suša, Lanović & Tvrdeić. Pokreće Blogger.