'Ko se mača laća...bohurtom se bavi!

U potrazi za izgubljenim vremenom i pravim vitezovima, jer kome danas ne bi dobro došao barem jedan, posjetili smo Sveti Ivan Zelinu gdje smo našli Vitezove Zelingradske.



Vitezovi Zelingradski udruga je koja se bavi oživljavanjem hrvatske srednjovjekovne povijesti. Postoje od 2007. godine, a osim bohurta, bave se streličarstvom, konjaništvom, srednjovjekovnom kuhinjom te izradom srednjovjekovnih kostima, oružja i bojnih naprava.

Sudjeluju u rekonstrukcijama povijesnih događaja i organizaciji srednjevjekovnih bitki na povijesnim lokacijama u Hrvatskoj i drugim zemljama, a već sedam godina za redom organizatori su Međunarodnog viteškog turnira Sv. Helena.

Članovi udruge objeručke su dočekali našu ekipu i pokazali pravo gostoprimstvo. Za nas su izveli nekoliko bohurt borbi, a iz prve ruke vidjeli smo cijeli proces od oblačenja oklopa do same borbe i proglašenja pobjednika. I sami smo zamahnuli mačem te se na trenutak okušali u ovoj vrlo zanimljivoj i fizički zahtjevnoj borbenoj disciplini. Težih ozljeda, nasreću, nije bilo! :)



Ako smo vas zainteresirali za ovaj pomalo neobičan sport, udruge za srednjovjekovnu oživljenu povijest i kulturu, osim u Zelini možete naći diljem Hrvatske, a od toga se čak dvije nalaze u Zagrebu. (Red srebrnog zmaja i Red Čuvara grada Zagreba).

Svakako ne propustite naš prilog o bohurtu  u emisiji Alter Ego i nakratko se vratite u vrijeme kada se za čast borilo mačem!


13. 11. 2013.

Broj posjetitelja

@ Skelin, Marochini, Suša, Lanović & Tvrdeić. Pokreće Blogger.